Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

πώς πιστεύαμε ότι ήταν ο κόσμος;

μια από τις προ(σ)κλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα ως Δάσκαλοι και ως Γονείς είναι να συνδυάζουμε την Ιστορία με την Επιστήμη, τις δοξασίες, τη φαντασία και την ...πραγματικότητα. Όλοι μας ξέρουμε πια ότι η Γη κινείται ("et pourtant, elle bouge" είχε πει ο Γαλιλαίος όταν "παιζόταν" η καταδίκη του...την είπε όμως χαμηλόφωνα την φράση και έτσι γλίτωσε τον θάνατο...).

Aλλά όπως και να το κάνουμε... η εικόνα της ανάρτησης με την χελώνα και τους ελέφαντες έχει ακόμη και σήμερα την ομορφιά της!  


Y.Γ.

Από την ιστορία του Γαλιλαίου έμεινε παροιμιώδης η φράση: "Και όμως κινείται". Κατά την παράδοση, ο Γαλιλαίος τελειώνοντας την απαγγελία της "απαρνήσεως" των πεποιθήσεών του, που έκανε γονατιστός μπροστά στην Ιερά Εξέταση και καθώς σηκωνόταν, χτύπησε το πόδι του στο έδαφος και πρόσθεσε: "Και όμως κινείται" (εννοώντας τη Γη). Στην πραγματικότητα, τη φράση αυτή ή δεν την είπε ποτέ ή κι αν την είπε δεν την άκουσαν οι δικαστές του. Γιατί τότε δεν θα ξέφευγε την καταδίκη του σε θάνατο "επί της πυράς". Πάντως η φράση αυτή απέμεινε σαν σύμβολο της δύναμης της επιστήμης έναντι σε κάθε προσπάθεια να σκεπαστεί το φως της αληθινής γνώσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ