Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

η λογοκρισία και η ελευθερία



Υπό διωγμόν και ο Χατζιδάκις;



Δασκάλα καταγγέλλει, μέσω Διαδικτύου, λογοκρισία σε σχολείο – Η ΔΟΕ αμφιβάλλει 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή





«ΔΟΕ: Παρακαλώ, ενημερώστε μας άμεσα εάν σε σχολείο του συλλόγου σας δημιουργήθηκε θέμα που από το πρωί κυκλοφορεί ως φήμη στο Διαδίκτυο σχετικά με το τραγούδι “Κεμάλ”». Αυτό το μήνυμα έφτασε χθες το απόγευμα στα κινητά τηλέφωνα των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα. Ηδη η επιστολή δασκάλας μουσικής που αναρτήθηκε αρχικά στο facebook είχε κάνει τον γύρο του Διαδικτύου: «Δασκάλα κατηγορήθηκε για ισλαμική προπαγάνδα επειδή δίδαξε τον “Κεμάλ” των Χατζιδάκι-Γκάτσου» είναι η είδηση, αναδημοσιευμένη σε διάφορες παραλλαγές σε δεκάδες χιλιάδες ειδησεογραφικά site και μπλογκ.

«Διαμαρτυρία» γονιού

«Γονιός ήρθε στο σχολείο να διαμαρτυρηθεί στη διευθύντρια επειδή δίδαξα στα παιδιά (Ε” Δημοτικού) τον “Κεμάλ” του Χατζιδάκι στο μάθημα της μουσικής κατηγορώντας με για ισλαμική προπαγάνδα», γράφει η δασκάλα στην επιστολή, περιγράφοντας τις αυταρχικές αντιδράσεις της διευθύντριας που την επέπληξε. Αφήνοντας την ηλεκτρονική της διεύθυνση, καλεί εκπαιδευτικούς με αντίστοιχες εμπειρίες να επικοινωνήσουν μαζί της.

«Δεν είναι δυνατόν το έργο των εκπαιδευτικών και ιδίως των καλλιτεχνικών μαθημάτων να υφίσταται λογοκρισία, ούτε τα φαινόμενα φανατισμού που μας έχουν παγώσει το αίμα να τα βλέπουμε να τρυπώνουν στα σχολεία με τις ευλογίες των διευθυντών και των ανωτέρων τους». Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε ηλεκτρονικά μαζί της. Μας απάντησε ότι προς το παρόν συλλέγει καταγγελίες συναδέλφων της και επιφυλάσσεται με μια όσο το δυνατόν πιο συλλογική κίνηση, καθώς το συμβάν δεν είναι μεμονωμένο.

Πράγματι, μόλις πριν από λίγους μήνες υπήρξε κρούσμα λογοκρισίας σε πολιτιστικό πρόγραμμα εικαστικών σε Δημοτικό Σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας, που είχε τον τίτλο «Ως πρόσφυγας μπροστά στη μετανάστευση». Την απαγόρευσή του ζήτησε, και τελικά πέτυχε, η Χρυσή Αυγή με επερώτηση στη Βουλή, μετά από καταγγελία γονέα, πιθανόν ομοϊδεάτη τους. Αντίστοιχα, το φθινόπωρο του ’12 διατάχθηκε πειθαρχικός έλεγχος εις βάρος νηπιαγωγού στη Λευκάδα, ξανά με αφορμή κατηγορίες χρυσαυγίτη βουλευτή και χαλκευμένες φωτογραφίες δήθεν μέσα από το νηπιαγωγείο. Μετά την κατακραυγή, ο πειθαρχικός έλεγχος σταμάτησε.

Αυτές είναι μόνο δύο από τις περιπτώσεις όπου εκπαιδευτικοί, και κατ” επέκταση οι μαθητές και τα σχολεία, λοιδορούνται, διαπομπεύονται και το εκπαιδευτικό έργο φιμώνεται από ρατσιστικές και μισαλλόδοξες φωνές και έναν νέο πειθαρχικό κώδικα τρομοκράτησης και αυταρχισμού.

«Από την εμπειρία που έχω ισχύει ότι το νέο πειθαρχικό δίκαιο ευνοεί το κλίμα φόβου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δάσκαλος Λάμπρος Νικολάρας, εκπρόσωπος των «Παρεμβάσεων» στο Δ.Σ. της ΔΟΕ. «Ειδικά γονείς με τα πιο συντηρητικά ανακλαστικά και αντιλήψεις νιώθουν ότι έχουν μια δύναμη απέναντι στον εκπαιδευτικό, την οποία εκφράζουν με απειλές και καταγγελίες. Εχουν υπάρξει σποραδικά περιστατικά παρέμβασης στο εκπαιδευτικό έργο, κυρίως από ακροδεξιούς κύκλους, όμως αυτό είναι το πρώτο που καταγγέλλεται με αυτόν τον τρόπο και δεν σχετίζεται άμεσα με τη Χρυσή Αυγή».

Δεν διασταυρώθηκε

«Αν η καταγγελία ισχύει, είναι απολύτως καταδικαστέα. Ομως εμείς δεν μπορέσαμε να τη διασταυρώσουμε. Στείλαμε μηνύματα σε 180 διδασκαλικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και κανένας δεν γνωρίζει κάτι», είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΔΟΕ Κομνηνός Μαντάς. «Οταν κυκλοφορεί κάτι στο Ιντερνετ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αληθινό. Ειδικά για το τραγούδι αυτό, που είναι αριστούργημα, δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρχει άνθρωπος που θα τολμήσει να το απαγορεύσει. Αν όντως συνέβη αυτό, πρόκειται για φασιστική συμπεριφορά και η συνάδελφος θα έπρεπε να επικοινωνήσει άμεσα με την Ομοσπονδία, που θα την καλύψει απόλυτα σε ό,τι χρειαστεί».

Πράγματι ο «Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκι, που κυκλοφόρησε το 1968 από το Rock N Roll Ensemble της Νέας Υόρκης, και διασκευάστηκε στα ελληνικά σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, διδάσκεται πολύ συχνά στα σχολεία. Περιέχεται μάλιστα σε εγκεκριμένο υλικό του υπουργείου Παιδείας για το Γυμνάσιο. Θύμα της λογοκρισίας ή μιας αριστοτεχνικής διαδικτυακής φάρσας, ο χατζηδακικός «Κεμάλ» συνεχίζει να γοητεύει ειδικά αυτούς που επιμένουν ότι αυτός ο κόσμος κάποτε θα αλλάξει: «Καληνύχτα Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ».

Εφημ. Συντακτών 31/05/2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ