Τρίτη 16 Απριλίου 2013

κάντο όπως ο Μέσι



Την ευκαιρία να ζήσουν το όνειρό τους και να αναμετρηθούν με την Μπαρτσελόνα είχαν τα παιδιά της ποδοσφαιρικής ακαδημίας του Α.Ο. Γιάννινα. Το ότι ηττήθηκαν, είναι το τελευταίο που μετρά και γι’ αυτό δεν ήθελαν αυτό το παιχνίδι να τελειώσει ποτέ…

Του Τάκη Τσιρτσώνη

Εν αρχή -κάπου στα τέλη του Δεκέμβρη- υπήρξε ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτό επιτεύχθηκε στον αγώνα κόντρα στον Ατρόμητο Ιωαννίνων, όταν οι δεκατριάχρονοι ποδοσφαιριστές τού Α.Ο. Γιάννινα κατάφεραν να αλλάξουν μεταξύ τους είκοσι διαδοχικές πάσες δίχως αντίπαλος να αγγίξει την μπάλα –και με τους έντεκα παίκτες της ομάδας να συμμετέχουν σε αυτό το ανεπανάληπτο τίκι-τάκα. Ακολούθησαν: το ανέβασμα του σχετικού βίντεο στο youtube και το footballacademies με πρωτοβουλία του Κώστα Βρακά, μερικά εκατομμύρια κλικ ανά τον κόσμο και τα διθυραμβικά σχόλια της βρετανικής «Guardian», του αμερικανικού Fox και των ελληνικών ΜΜΕ.

Και κάπως έτσι, όταν οι άνθρωποι της ποδοσφαιρικής ακαδημίας της Ηπείρου χτύπησαν την πόρτα τής… Μπαρτσελόνα, προτείνοντας στους ομολόγους τους ένα φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες –με τη Nova να αναλαμβάνει τη χορηγική υποστήριξη του ταξιδιού και την κάλυψη των σχετικών εξόδων- η απάντηση ήταν ένα ζεστό «σας περιμένουμε».

«Οταν μας το πρωτοείπαν, νομίζαμε ότι κάποιος μας έκανε πλάκα» λέει ο γεννημένος τον Ιούνιο του 2000 Διογένης Ελευθερίου. Κι όταν ο ίδιος και οι συμπαίκτες του συνειδητοποίησαν πως στ’ αλήθεια θα αντιμετώπιζαν τους συνομηλίκους τους από τη φημισμένη «Λα Μασία» -την ποδοσφαιρική ακαδημία των μπλαουγκράνα, από την οποία έχουν μεταξύ άλλων αναδειχθεί ο Μέσι, ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Πουγιόλ και ο Μπουσκέτς- τα πράγματα έγιναν… ακόμη καλύτερα. Σαν ένα όνειρο που ζωντανεύει.

«Ο τρόπος και η φιλοσοφία του δικού μας παιχνιδιού», θα πει ο 27χρονος προπονητής των Γιαννιωτών Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, «ταιριάζει με εκείνον της Μπαρτσελόνα. Και το μεγαλύτερο βραβείο για μας ήταν οι επαινετικές δηλώσεις του προπονητή των Καταλανών Μαρκ Σερά, μετά από το ματς, για τον τρόπο που αγωνιστήκαμε. Για το ότι προσπαθήσαμε να παίξουμε σωστά, με καλώς εννοούμενο ποδοσφαιρικό θράσος. Προσωπικά, εκείνο που πάντοτε λέω στους παίκτες πριν μπουν στο γήπεδο είναι πως το ποδόσφαιρο είναι χαρά και πως βγαίνοντας στο χορτάρι για να παίξουν έναν αγώνα θα πρέπει απλά να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν όσα έχουμε δοκιμάσει όλη την εβδομάδα στην προπόνηση».

Αυτό ακριβώς επιχείρησαν να κάνουν και οι μικροί του Α.Ο. Γιάννινα όταν πριν από λίγες εβδομάδες παρατάχθηκαν στο γήπεδο 9 του κέντρου «Ζοάν Γκαμπέρ». Και πριν συμπληρωθεί το πέμπτο λεπτό άνοιξαν το σκορ με τον γεννημένο τον Μάρτιο του 2000 Αντώνη Γαϊτανίδη. Η συνέχεια παρ’ όλα αυτά, ώς το τέλος του 70λεπτου αγώνα ήταν… κυανέρυθρη. Η πολυεθνική ομάδα της Μπαρτσελόνα (με παίκτες από την Γκάνα, την Κίνα, την Κορέα και αλλού) ανέβασε στροφές και εκμεταλλευόμενη την υπεροχή της σε αντοχή, ταχύτητα, φυσική κατάσταση και δύναμη απάντησε με οκτώ συνεχόμενα γκολ. «Για μας το αποτέλεσμα ήταν το τελευταίο που μετρούσε. Και μόνο το ότι παίζαμε κόντρα σε αυτήν την ομάδα, ήμασταν ήδη νικητές», θα πει ο φουλ-μπακ Λευτέρης Δαβής, που θαυμάζει τον Γιούρκα Σεϊταρίδη και τον Ντάνιελ Αλβες.

Ηταν ένα παιχνίδι «που δεν θέλαμε να τελειώσει ποτέ», συμπληρώνει ο επιτελικός της ομάδας Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος ονειρεύεται κάποια στιγμή να φορέσει κι αυτός τη φανέλα της Μπαρτσελόνα (και στο μεταξύ έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ). «Ευτυχώς που το έληξε! Δεν σταματούσαν με τίποτε», διαφωνεί ο Γαϊτανίδης, ο οποίος έχει για είδωλο τον Κριστιάνο Ρονάλντο κι έχει… λιώσει το DVD του αγώνα παρακολουθώντας το ξανά και ξανά.

«Η διαφορά μας με την Μπαρτσελόνα είναι χαοτική», θα πει ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης. «Οχι τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο ή ταλέντο όσο στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας και σε υποδομές. Οι μικροί της Μπαρτσελόνα έχουν δεκαπέντε γήπεδα, ο προπονητής τους τέσσερις συνεργάτες, πράγματα που εδώ, στην Ελλάδα, ούτε ομάδες της Σούπερ Λίγκας δεν διαθέτουν! Αν η Μπαρτσελόνα είναι, όπως λέγεται, η πιο γρήγορη ομάδα του κόσμου, είναι επειδή οι παίκτες της έχουν μάθει να σκέφτονται πιο γρήγορα απ’ όλους…»

----------------

και ιδού το φοβερό γκολ των παιδιών με το οποίο κέρδισαν το ταξίδι στην Barca

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ