Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΧΤΥΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΡΩΑΣ ......



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
7ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ν. ΦΙΛ/ΦΕΙΑΣ
Αθήνα 6 Μαρτίου 2013

ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΧΤΥΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
ΗΡΩΑΣ ......


   Η 6 Μαρτίου έχει καθιερωθεί η πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας. Με κεντρικό σύνθημα η Επιθετικότητα, ο Εκφοβισμός και ο Έκδηλος ρατσισμός πρέπει να εξαλειφθούν .
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Η ενδοσχολική βία σε αριθμούς
Κατά καιρούς δημοσιεύονται διάφορες έρευνες αναφορικά με την ενδοσχολική βία. Ωστόσο μέχρι σήμερα υπάρχει ένα στατιστικό έλλειμμα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σχηματιστεί σαφής εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και τις κατά τόπους διαφοροποιήσεις. Μία από αυτές τις έρευνες δείχνει ότι το 55% των παιδιών στο Δημοτικό αναφέρουν ότι κάποιος συμμαθητής τους τα έχει κοροϊδέψει ή βρίσει, το 37% των παιδιών δηλώνουν ότι έχουν χτυπηθεί από άλλα παιδιά, το 89% των διαπληκτισμών στο προαύλιο αφορούν ύβρεις, το 48% των διαπληκτισμών αφορούν ταπείνωση του άλλου. Όλα αυτά βέβαια διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, αλλά και από το Δημοτικό με το Γυμνάσιο και με το Λύκειο, ενώ τα τελευταία χρόνια, δίνεται πλέον μεγάλη βαρύτητα στα σημάδια ρατσιστικής βίας, δεδομένου ότι πλέον μιλάμε για πολυπολιτισμικά σχολεία.
Πολλές φορές βέβαια η βία με θύματα μαθητές μεταφέρονται εκτός σχολικής κοινότητας. Δυστυχώς πολλές περιπτώσεις, είτε σχολικού bullying, είτε έκδηλης ρατσιστικής επίθεσης δεν φτάνουν ποτέ στους φορείς που μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, πόσο μάλλον όταν συμβαίνουν εκτός του σχολικού πεδίου.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ        
        Με αφορμή την σημερινή ημέρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα ομιλία με θέμα:
    “'Οψεις και ψυχολογικές διαστάσεις του σχολικού εκφοβισμού. Ο ρόλος της οικογένειας και του      σχολείου”

Θα μιλήσουν οι:    Φρίντα Καλαντζή – Νίκα (ψυχολόγος)
                               Αθηνά Κωλλεττά (κοινωνική Λειτουργός)
                              Αικατερίνη Λαμπροπούλου (σχολική σύμβουλος)

       Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Φιλαδελφείας ( Μαιάνδρου 81) στις 6:00μμ
Για μια γενιά χωρις Βία...

                                                  Για το ΔΣ
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΛΙΑΣ                                                 ΝΙΩΤΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ